Η εικαστικός Μαρίτσα Τραυλού εγκαινιάζει τον νέο χώρο τέχνης, “Maritsa Travlos – Ceramics & Sculpture“, στην καρδιά της Αθήνας, επί της οδού Καψάλη. 

Πρόκειται για έναν χώρο, εμποτισμένο με την καλλιτεχνική αισθητική της εικαστικού, στον οποίο φιλοξενούνται αποκλειστικά δικά της έργα, ανάμεσα στα οποία περικλείονται επιδαπέδια φωτιστικά, τραπέζια, πολυδιάστατοι καθρέφτες, μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις, μικρότερα χρηστικά αντικείμενα, καθώς επίσης και πολλά άλλα μοναδικά έργα, κατασκευασμένα όλα από χρωματισμένη μάζα πορσελάνης.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εκθέματα του χώρου είναι ο μηχανισμός των αιωρούμενων ψαριών, που δεσπόζει στο κέντρο της οροφής, όπου μια σπείρα γύλων, αναδύεται και περιστρέφεται προς κάθε κατεύθυνση, πάνω από τους επισκέπτες, δημιουργώντας την ξεχωριστή αίσθηση ότι βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας.

Η Μαρίτσα Τραυλού ασχολήθηκε με τη ζωγραφική από τα είκοσί της χρόνια. Αργότερα, περίπου στις αρχές του ’90, έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια της τον πηλό, τον οποίο αντιλήφθηκε ως χρωματιστή ύλη, συνέχεια της ζωγραφικής της. Η τέχνη, από τότε παραμένει συνειδητά πολύτιμη επιλογή της.

Μετά τις πολύχρονες σπουδές στη ζωγραφική και την κεραμική, δημιούργησε το δικό της εργαστήριο, το καταφύγιο της δράσης της, στις Αφίδνες. Εκεί, χρόνια τώρα, δουλεύει κυρίως με την ύλη της πορσελάνης, σε υψηλές θερμοκρασίες, που αγγίζουν τους 1280ºC. Τα θέματά της έχουν άμεση σχέση με τη φύση και το αξεπέραστο μεγαλείο της. Η ίδια, υποστηρίζει ότι «με την κεραμική, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Παίζεις με τη φωτιά, δοκιμάζεις τα όρια των υλικών σου, τα όρια της υπομονής σου. Δεν μπορώ ποτέ να δημιουργήσω το ίδιο πράγμα δύο φορές. Είναι μια δυναμική διαδικασία και το αποτέλεσμα μοναδικό, κάθε φορά.»

Το 2017, η εικαστικός παρουσίασε για πρώτη φορά το έργο της στο κοινό, στην έκθεση «Μαρίτσα Τραυλού. Κεραμική Γλυπτική / 1990-2017», στο Μουσείο Μπενάκη. Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, έγραψε στον κατάλογο:

«Οι συνθέσεις της, χαρακτηρίζονται από δυναμισμό, ισορροπία και μελωδικούς ρυθμούς. Οι χρωματικές της αρμονίες, συχνά ομόηχες, κυριαρχούνται από ψυχρούς γαλαζοπράσινους θαλασσινούς τόνους, που εμψυχώνονται από αιφνίδια, σπάνια και πολύτιμα θερμά. Οι πίνακές της, δίνουν την εντύπωση ζωγραφικών έργων και μόνο από κοντά, αποκαλύπτουν την υλική τους υπόσταση από πορσελάνη. Αφηρημένοι και υπαινικτικά παραστατικοί, διατηρούν τον ευχάριστο διακοσμητικό χαρακτήρα που διακρίνει ολόκληρο το δημιουργικό έργο της Μαρίτσας Τραυλού, έργο προορισμένο να φαιδρύνει με την ευλογία της τέχνης και του καλού γούστου, την καθημερινότητά μας».

Ο χώρος της γκαλερί θα διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή και θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα έργα.

 

Maritsa Travlos – Ceramics & Sculpture, 211 418 9895 Καψάλη 5, Κολωνάκι 10674